«Je moet jezelf niet in brand steken om anderen warm te houden».
Grenzen bepalen onze identiteit. Als we te veel van onze tijd, onze energie, onze vriendelijkheid, ons materiaal…opgeven, kunnen we ons snel overweldigd en gefrustreerd voelen.
Anderzijds, als onze grenzen te rigide zijn, lopen we het risico anderen op afstand te houden. We moeten dus een gezond evenwicht vinden, want grenzen zijn essentieel voor onze relaties en onze mentale gezondheid.
In sommige culturen wordt het opleggen van grenzen gezien als egoïstisch of asociaal. Maar in de Islam moedigt Allah سبحانه و تعالى ons aan om gezonde grenzen te stellen. Een paar voorbeelden :
«O jullie die geloven! Gaan niet de huizen anders dan je eigen huizen binnen totdat jullie toestemming hebben gekregen en groet degenen die daar zijn. Dat is beter voor jullie, zodat jullie je dat zullen herinneren». (Soera 24:27)
De Profeet ﷺ heeft gezegd: «Er moet drie maal om toestemming gevraagd worden (om het huis te betreden). Als de toestemming gegeven wordt, ga dan naar binnen en ga anders weg…» (al-Boekhaarie en Muslim)
Zeg (O Mohammed): “O, ongelovigen! Ik aanbid niet wat jullie aanbidden. En jullie zijn geen aanbidders van wat ik aanbid. En ik zal nooit een aanbidder worden van wat jullie aanbidden. En jullie zullen nooit aanbidders worden van wat ik aanbid. Daarom, voor jullie jullie godsdienst en voor mij mijn godsdienst.” (Soera Al-Kaafiroen)
Grenzen stellen is niet makkelijk, zeker als je er niet aan gewend bent. 5 tips om grenzen te stellen:
Identificeer je fysieke, emotionele, mentale en spirituele grenzen.
Erken dat je het recht hebt om nee te zeggen.
Communiceer assertief je grenzen.
Accepteer dat je je achteraf ongemakkelijk kan voelen (bv. schuldgevoelens, schaamte, spijt…).
Wees consequent!
Moge Allah سبحانه و تعالى ons in staat stellen een evenwichtig leven te leiden!